A napozás valós kockázatairól érdemes beszélni

Napozás vagy szolárium?

Amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a Föld körüli ózonréteg egyre vékonyabbá válik, a szakemberek gyakran figyelmeztetnek a napozás veszélyeire. Nyáron rengeteg olyan cikk jelenik meg, ami erről a témáról szól.

Némelyik már komoly túlzásokba esik, pedig gondokat okozhat az is, ha valaki egyáltalán nem megy a napra. Igenis szükség van a D-vitaminra, hiszen a test megsínyli a hiányát. A csontok nem fejlődnek megfelelően, illetve nagyobb az esélye a depresszió kialakulásának.

Amennyiben valaki nem tud kifeküdni napozni, érdemes elmennie a szoláriumba, hiszen így láthatóan barnább lehet a bőre. Persze nem szabad megfeledkezni a naptej használatáról, különben a leégés tünetei jelentkezhetnek. Nem lehet túl hosszú időt tölteni a barnulással. Figyelembe kell venni a fokozatosság elvét.

Terhesség alatt vigyázni kell a bőr érzékenysége miatt. Amennyiben aggasztó tünetek jelentkeznek a napozás után, azonnal fel kell keresni egy bőrgyógyászt. Évente egy alkalommal amúgy is érdemes elmenni orvoshoz, az anyajegyek megvizsgálása érdekében.

Print Friendly, PDF & Email