Pécs, mint a világörökség része

Pécs

Pécs

Pécs települését a rómaiak alapították a 2. század elején Sopianae néven, így történelme igen régi időkre nyúlik vissza. Baranya megye székhelye, az ország déli részén fekszik, Magyarország ötödik legnagyobb városa. A régi kincsek, helyek feltárása után, a világ is felfigyelt a magyar városra és a Sopianae ókeresztény temetője fel is került 2000-ben az UNESCO világörökségi listájára.

Csodás lelet együttes, ami nagyszerűen szemlélteti a Római Birodalom kora keresztény temetkezési szokását és művészetét egyaránt. Az 1600 éves festett Sírkamrák igazi kincsként szolgálnak az utókornak, hiszen a Sopianae temetőiben szokatlanul sok ilyen építmény található meg. Ezek között találunk festetteket is, amelyeknek a belső terük csodásan vannak díszítve bibliai jelenetekkel, egyéb szimbólumokkal. Az egyik legjelentősebb sírkamra a Péter-Pál sírkamra, ami 1782-ben került elő, a Káptalani Levéltár építése közben. Nemzetközi viszonylatban is, csodás alkotás található a sírkamra mennyezetén.
Az egyik legfontosabb épület az Ókeresztély Mauzóleum, amire 1975-ben bukkantak rá és ez tulajdonképpen egy temetői kápolna, az egyik legnagyobb a Sopianae épületei között.

A sírkamrák többségében felbecsülhetetlen értékű falfestményeket találtak a szakemberek. Az Apáca utcában újabb síremlékekre bukkantak, összesen több mint 100 sírról és két római kori sírkamráról beszélünk, amelyek addig rejtve voltak az emberek szeme elől. Kijelenthetjük, hogy Pécs Magyarország kulturális fővárosa, ahol ma is nagyon sokat tesznek a fiatalok kulturális neveléséért.