Egészség

Mi a közös a manuálterápia és a gyógytorna gyakorlatokban?

Ha valamilyen oknál fogva gyógytornára lenne szüksége, akkor mindenképpen megfelelő tapasztalattal rendelkező szakembert kérjen fel! Egy manuálterapeuta például sokéves tapasztalattal végzi el a diagnózis felállítását. Ez általában mozgásszervi felméréssel kezdődik. Az ilyen kezelések esetén így dolgozik a manuálterapeuta. Gyakorlatilag az állapot felmérés után kezdi el az egyénre szabott terápiás tervet. Vagyis ilyenkor kezdődik a kezelés módjának kiválasztása, a mozgásvizsgálat, a fájdalom mértékének meghatározása és ezek együtteséből felállítják a megfelelő anamnézist.

Fontos megjegyezni, hogy a gerinc formáját és a végtagi aszimmetriákat is vizsgálni szükséges. Nem mindegy, hogy a gyógytorna gyakorlatokat milyen egészségi állapotban kezdik el. Ugyanis eleinte a fájdalom olyan mértékű lehet, hogy a manuálterapeuta is csak nagyon lassan indíthatja el a kiválasztott kezelést. A manuálterapeuta gyakorlatilag gyógytornát alkalmaz, hiszen a saját testének mechanikus energiáját használja fel. Continue reading

Mennyibe kerül egy szemészeti szakvizsgálat magánúton 2024-ben?

szemészeti szakvizsgálat

Szemészeti szakvizsgálat

A szemészeti szakvizsgálat árak fontos tényezők, amiket figyelembe kell vennünk, amikor döntést hozunk az egészségügyi ellátásunkról. Budapesten számos lehetőség áll rendelkezésre a magánúton történő szemészeti szakvizsgálat igénybevételére. A Budai oldalon is elég sok jó reputációval rendelkező opciód van, az egyik ezek közül a Budai Szemészeti Központ. (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.).

A szemvizsgálat árak változhatnak az intézménytől és a szolgáltatástól függően, de általában elmondható, hogy ez a szolgáltatás elérhető áron vehető igénybe. Fontos megjegyezni, hogy a szemészeti szakvizsgálatok árai változhatnak és érdemes alaposan tájékozódni az egyes intézmények árait illetően.

A Budai Szemészeti Központban például, a szemészeti szakvizsgálat 30 000 Ft. Érdemes felkészülni arra, hogy önállóan kell fedezni a költségeket. Bár a Budai rendelőben felhasználható egészségpénztári megtakarítás a beavatkozásokra, amivel 20% személyi jövedelemadó visszatérítés vehető igénybe. Continue reading

Hogy csökkentsem az étvágyam? Itt egy rendhagyó módszer!

Étvágycsökkentő piercing

Étvágycsökkentő piercing

Teljesítményorientált, rohanó világunkban rendszertelenül étkezünk, sok gyorséttermi ételt fogyasztunk, ami előbb-utóbb meglátszik az alakunkon. Hirtelen csak azt vesszük észre, hogy nem igazán érezzük jól magunkat a bőrünkben, így fogyókúrázni kezdünk. A folyamat viszont egyáltalán nem könnyű, főleg, amikor tudjuk, hogy nem ehetünk azt és annyit, amennyit szeretnénk, így még éhesebbek vagyunk, ezért jól jön egy kis segítség.

A www.medicalpiercing.hu weboldalon bővebben is tájékozódhatsz a kezelés menetéről. Ezen a honlapon minden információt megtalálsz az étvágycsökkentő piercing hatásairól, ami sokat segíthet a fogyásban. Számtalan jó hatása van az étvágycsökkentő piercingnek, más néven Slim piercingnek. Ha ezt az ékszert felhelyezteted a füledbe, akkor arra számíthatsz, hogy kevesebb lesz a falási rohamod, csökken az édesség utáni sóvárgásod, serken az anyagcseréd.

A Slim piercing hatására kiegyensúlyozottabb lehet a fogyás és könnyebben elérheted az ideális testsúlyt. Ezt az ékszert a fülben található Tragus pontba szúrják, amit aztán folyamatos nyomás alatt tart. Ennek köszönhetően, természetes módon csökkenti a szervezet éhségérzetét.

A Medical Piercing csapata havonta több száz fogyni vágyó hölgynek segít, hogy könnyebben el tudják érni a kitűzött céljukat. A módszer az akupunktúra elve alapján működik és az étvágycsökkentés mellett, egyéb pozitív hatásai is ismertek. Voltaképpen olyan közérzetjavító testékszer, aminek fülbe történő helyezése után hamar megtapasztalható a változás. Continue reading

Ebben különbözik a női és férfi Aviva torna

A férfi Aviva torna a prosztata és a húgyhólyag körüli izmokra összpontosít, amik kulcsszerepet játszanak az urogenitális rendszer stabilitásában és a szexuális funkciók fenntartásában. Ezek az izmok részt vesznek a vizeletürítés és az ejakuláció szabályozásában, valamint támogatják a húgyutak megfelelő működését. Ezzel szemben a női Aviva torna kicsit összetettebb.

A női reproduktív rendszer sokkal változatosabb, ennek eredményeképpen a mozdulatok sokrétűbbek. A gyakorlatok a hüvely és a méh körüli izmokra összpontosítanak, ami fontos a reproduktív egészség és a húgyutak stabilitása szempontjából. Ezen kívül alapvető szerepet töltenek be a húgyhólyag kontrolljában, a szülés során, valamint a szexuális funkciók fenntartásában. Continue reading

Lézeres szemműtét vagy műlencse műtét – Mi a különbség?

A lézeres szemműtét forradalmasította a látásjavító eljárásokat és lehetővé tette a pácienseknek, hogy megszabaduljanak a szemüveg és/vagy kontaktlencse használatától. A Budai Szemészeti Központ is végez lézeres szemműtétet (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.). A legelterjedtebb típusai a LASIK, a PRK és a SMILE.

A LASIK kezelés során a szakember egy vékony szaruhártya lapocskát emel fel, majd egy lézer segítségével átalakítja, hogy javítsa a látást. A módosított szaruhártya réteg visszaáll a helyére, így nincs szükség varrásra. A beavatkozás általános célja a szem törőerejének a helyreállítása.

A PRK esetében a lézer közvetlenül a hártya felületét alakítja át. Ez a módszer különösen ajánlott olyan betegeknek, akiknél a hagyományos LASIK nem lenne kivitelezhető. Az efféle műtét során nincs szükség bemetszésre, viszont a látásjavulás kisebb fokú gyorsasággal következik be és hosszabb a regenerálódási idő. A pozitívuma, hogy alkalmazható vékony szaruhártyájú egyének esetén is.

A SMILE lézeres szemműtét előnyei

Az eljárás alkalmával egy minimálisan invazív technikát alkalmaznak. A lézerrel egy kis lencsét alakítanak ki a szaruhártyában, amit a sebész kis bemetszés segítségével távolít el. Az előnyei közé tartozik, hogy nem szükséges felnyitni a hártyát. A lézeres szemműtétek típusai kiváló alternatívát kínálnak az életminőség javítására.

Az eljárások rövid időt vesznek igénybe és gyors gyógyulást biztosítanak. Biztonságosak és hatékonyak, de fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek megfelelők ezek az eljárások. A legideálisabb kezelés kiválasztásához és a lehetséges kockázatok felméréséhez a legjobb, ha konzultál egy szakképzett szemésszel, aki kellőképpen megvizsgálja a szem állapotát és tudatja milyen eredményre számíthat.

A páciensek visszajelzései pozitívak, így kijelenthető, hogy a lézeres szemműtétek hatékonyak. Megkönnyítik a betegek mindennapi életét azáltal, hogy újra élezhetik a tiszta és éles látás előnyeit.

A műlencse műtét bemutatása

Az intraokuláris lencse, rövidebb nevén IOL beültetése egy rendkívül eredményes eljárás, ami lehetővé teszi a szem természetes lencséjének helyettesítését. Különösen népszerű megoldás a szürkehályog kezelésére, de alkalmazható más szemproblémák, például diabéteszes retinopátia vagy rövidlátás esetén is. Első lépésként a páciens részt vesz egy alapos vizsgálaton.

Ha a szakember mindent rendben talál, akkor kiválasztja a megfelelő méretű és típusú modellt. A műtét napján az érintett szemcsepp formájában érzéstelenítőt kap. Ezután az orvos bemetszést készít a szaruhártyában azért, hogy elérje a szem belső részét. Amennyiben szürkehályog kezeléséről van szó, akkor előbb a homályosodott szürkelencsét távolítják el.

Ha más probléma áll fenn, akkor a műlencsét a saját lencse mellé helyezik. A beavatkozás után a seb lezárására kerül sor és kezdetét veszi a regenerálódási folyamat, ami mellesleg gyors és nem jár fájdalommal. Az újgenerációs műlencsék további előnyöket is kínálnak. A multifokális modellek lehetővé teszik a közelre és távolra való éles látást, míg a tórikus lencsék a szem további hibáit is korrigálják.”

Fizioterápia, gyógytorna: miben különböznek?

Különböző mozgásszervi problémák, fájdalmak bármikor jelentkezhetnek, amiknek nagy része non-invazív úton is kezelhető. Szerencsére a gyógytorna sok esetben segíthet megszabadulni a kínoktól mozgás által. Ez az egyik legfontosabb eleme a fizioterápia és gyógytorna kezeléseknek. Tulajdonképpen a fizioterápia egy összefoglaló név, ami magába foglalja az orvosi terápiák természetes gyógymódjait.

Fizikai és kémiai energiákkal végzik a kezeléseket, ebbe a csoportba tartozik a gyógytorna és a fizikoterápia. Az előbbi mozgás által keletkezett energiákat használ fel, az utóbbi pedig kémiai energiákat alkalmaz. A mozgásszervi problémák konzervatív úton történő kezelése gyógytornával zajlik. Ez az egyik legismertebb módszer. Continue reading

Szürkehályog műtét mindkét szemen: milyen árakra számíthatok?

szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

Sajnos, manapság az állami intézményekben hosszú a várakozási idő, márpedig azok, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van, nem tudnak heteket várni a kezelésre. Ők a magánrendelőket választják, érthető okokból, ahol viszont a kezelésekért bizony fizetni kell. Az aktuális szürkehályog műtét árakról Dr. Nagymihály Attila weboldalán is tájékozódhatsz bővebben. Az orvostudomány magas szintű fejlődése ellenére is, a szürkehályog (cataracta) kezelése kizárólag műtéti úton történhet, gyógyszer, kenőcs, szemcseppek, de még szemüveg vagy kontaktlencse sem segít.

A betegség szimptómái közé sorolható a homályos látás, káprázás, elhalványuló színek, a rossz éjszakai és a kettőslátás. Ha bármelyik tünetet észleljük magunkon, akkor tanácsos mielőbb szakorvost felkeresnünk. A felsorolt tünetek, persze egyéb szembetegségek fennállásakor jelentkezhetnek, de a szürkehályog kialakulása esetén rendkívül gyakoriak. A szakorvos pontosan tudja diagnosztizálni a problémát, egy szemészeti vizsgálat alkalmával már megtudhatjuk, hogy mi okozza a látásunk romlását. Continue reading

Szálkásítás házilag – Hogyan működik?

szálkásítás

Szálkásítás

Ahhoz, hogy a komoly erőfeszítésekkel megszerzett izmok szépen kirajzolódjanak, szálkásításra van szükség. A folyamathoz rengeteg edzés és erős emberi akarat kell, szép eredmény, vagyis gyönyörű szálkás izomzat nemcsak az edzőtermekben érhető el, hanem kellő kitartással otthon is megvalósítható. Edzőtermen kívül nyilván a szálkásítás is egy nagyobb önfegyelmet és fókuszt igénylő feladat lehet. Csak azoknak érdemes elkezdeniük a szálkásítás folyamatát, akik szépen kidolgozott izomzattal rendelkeznek, de tökéletesíteni akarják az alakjukat.

Nagyon jól rá kell erre készülni, mert rengeteg munkával és lemondással jár. Tulajdonképpen a szálkásítás lényege, hogy a csinos, kidolgozott izmok fölötti zsírrétegeket eltávolítsuk. Nem lesz könnyű dolgunk, ha az otthoni szálkásítást választjuk, mert nehezen tudunk ellenállni egy-egy finom falatnak. Viszont nem lehetetlen jó eredményt elérni otthon sem, de nagyon oda kell figyelni az étkezésünkre. Continue reading

Nem látok jól közelre – Mit tehetek?

látásjavító lencseműtét

Látásjavító lencseműtét

Általában 40-45 éves kor után a legtöbb ember azt tapasztalja, hogy kezd romlani a rövidlátása, olvasás közben összefolynak előttük az apróbb betűk. Ezt presbyopiának hívják szaknyelven és olyan fiziológiai folyamat, ami lassan, fokozatosan következik be, azonban nem kell belenyugodnunk, mert lehet tenni ellene. A drszaboantal.hu weboldalon erre is kitérnek. A látásjavító lencseműtét segíthet a problémán, tulajdonképpen életre szóló éleslátást biztosít. Többféle műlencse választható, például az egyfókuszú változatok egy adott fókusztávolságra biztosítják az éleslátást.

Ezzel inkább a távoli látást állítják be tökéletesre, így a páciensnek nem jelent többé akadályt a közlekedés, autóvezetés vagy tévénézés, azonban a közeli látáshoz olvasószemüvegre lesz szüksége. A nyújtott fókuszú monofokális és EDOF műlencsék továbbfejlesztett mélységélességgel készülnek, tehát nagyobb tartományban biztosítanak éleslátást, mint az egyfókuszú változatok. Continue reading

Terhesség elősegítése természetes módon: tényleg beválhat az Aviva módszer?

Aviva torna nőknek

Aviva torna nőknek

A gyermek Isten áldása, az anyaság földöntúli boldogságot hoz minden nő életébe. Azonban vannak olyanok, akik hosszú évekig hiába várják, hogy végre teherbe essenek, sok esetben már le is mondanak a reményről, pedig nem kellene, hiszen léteznek különféle orvosi és természetes módszerek, amelyeket igénybe lehet venni. Ebben is segíthet az Aviva torna nőknek. A gyermektelenségnek több oka lehet. Az Aviva torna számos probléma esetén segítséget nyújthat. Ez lehet a petevezeték elzáródása, letapadása, ovulációs gondok, korai változókor, de többszöri vetélés esetén is, mivel erősíti a méh izomzatát.

A sikeres megtapadás útjában állhat mióma, endometriózis, ami szintén megszüntethető az Aviva módszer alkalmazásával. A tornagyakorlatok beállítják az optimális hormonegyensúlyt a szervezetben, ezzel járulván hozzá a fogantatáshoz és a baba megtartásához. Ugyanakkor a pár férfi tagjainak is ajánlott végezni az Aviva tornagyakorlatokat, mert ez a férfi meddőség ellen is kiváló. Continue reading

Felnőtteknek is segíthet az orthokeratológiai lencse?

orthokeratológiai lencse

Orthokeratológiai lencse

A rövidlátás nagyon megkeseríti az életet, az érintettek szemüveget viselnek, ami kimondottan kellemetlen lehet bizonyos tevékenységek esetén. Marad tehát a szemműtét lehetősége vagy az éjszakai kontaktlencse használata. A Budai Szemészeti Központ szerint felnőtteknek is sokat segíthet az orthokeratológiai lencse viselése éjszaka. 8 éves kortól bárkinek ajánlott ez a látásjavító kezelés, tehát gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt segít, -0,75 és -6,00 dioptria között. Azoknak is jó megoldást jelent az orthokeratológiai lencse, akik valamilyen oknál fogva nem alkalmasak lézeres szemműtétre.

Azonban extrém kicsi vagy túl nagy pupillaméret esetén, bizonyos szaruhártya-betegségek előfordulásánál nem ajánlott az éjszakai kontaktlencse alkalmazása. Akkor sem jelent megoldást, ha a szemen korábban már végeztek lézeres látásjavítást, illetve ha extrém száraz a szem, esetleg hibás a szemhéjállás. Amennyiben a páciens fél a szem érintésétől, akkor sem javasolt az orthokeratológiai lencse használata. Continue reading

Mennyi ideig szokott tartani a szürkehályog műtét utáni fájdalom?

szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

Nemcsak az idős kor lehet az oka a szürkehályog (cataracta) megjelenésének, hanem egyéb tényezők is befolyásolhatják a kialakulását, mint a dohányzás, a hipertónia, az UV-sugárzás, az elhízás, jelentős alkoholfogyasztás stb. Mivel ezt a szembetegséget semmilyen más módszerrel nem lehet kezelni, kizárólag operációval, ezért érdemes tájékozódni ebben a témában. A szürkehályog műtét menetéről bővebben olvashatsz még Dr. Nagymihály Attila weboldalán.

A cataracta tünetei között szerepel a homályos látás, az elhalványuló színek, a káprázás, a rossz éjszakai látás, a kettős- vagy többes látás, a szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása. Az oldalon megtudhatjuk, hogy a felsorolt szimptómák egyéb szembetegség fennállása esetén is jelentkezhetnek, de nagyon jellemzőek a szürkehályogra. Nem szabad különösebben tartani a beavatkozástól, hiszen a szürkehályog műtét a világon a leggyakoribb szemoperáció, amiből évente több mint 18 milliót végeznek el a szakorvosok. Continue reading

Fehérjepor: tejjel vagy vízzel?

fehérjepor helyes használata

Fehérjepor helyes használata

A megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásával hozzájárulunk a szervezetünk egészséges fejlődéséhez. Sokan érdeklődnek a fehérjepor helyes használata iránt. Többféle szerepet tölt be, ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű fehérjék kerüljenek a szervezetbe. Állati vagy növényi eredetű élelmiszerekben, mint a tojás, tej, hal, gabonafélék és hüvelyesek, mind megtalálható a protein, viszont ez a mennyiség csak azoknak elég, akik nem végeznek nehéz fizikai munkát.

Azok a személyek, akik aktívan sportolnak vagy diétáznak, a napi adagot mindenképp pótolniuk kell és erre kiváló lehetőséget nyújt a fehérjepor fogyasztása. Ma már többféle ízesítésben elérhető és desszertként is megállja a helyét. A fehérjeport készíthetjük tejjel vagy vízzel. Bármelyikkel is vegyítjük, jó minőségű italt kapunk, ami nemcsak finom, de egészséges is. A fehérjék a sejtek alapvető alkotóelemei és 20 aminosavból tevődik össze. A protein fogyasztása rendkívül jó hatással van a szervezetre. Continue reading

A Mezym forte segíti az emésztést

Mezym forte

Mezym forte

Normál esetben a hasnyálmirigy olyan enzimeket termel, amelyek a cukor, zsír és fehérjék lebontásában vesznek részt. Ha ezzel a szervvel valami gond van, akkor lép be a Mezym forte az ember életébe. Ugyanis ez a gyógyszer ellenállva a gyomorsavnak, a gyomron túljutva tudja kifejteni hatását. Különösen jót tesz, ha a Mezym forte használatakor folsavat is szedünk, mivel ez segíti az enzimek munkáját. Continue reading

Ilyen árakon mozognak most a szemészeti vizsgálatok Budapesten

szemészeti vizsgálat

Szemészeti vizsgálat

Sokan vannak, akik szeretik elhanyagolni az egészségükre való odafigyelést. Sajnos ez semmilyen formában sem elfogadható, hiszen azzal mindenki csak saját magának fog ártani. A jelenlegi életvitel mentén, szinte biztos, hogy az idő előrehaladásával bizonyos problémák felmerülnek, amiket jó lenne időben kezelni, mint utólag bánkódni és kapkodni. Az sem mellékes, hogy némelyik tünet mögött komplexebb bajok húzódnak meg. Ebből a szempontból nézve, egy általános szemészeti szűrővizsgálat során felfedezhetőek a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kezdeti jelei.

Az életkor gyakran nem számít, mivel a szervezetet sok olyan kór sújthatja, ami már fiatalon is jelentkezik és megnehezíti az életet. Az iskolai évek alatt gyakran derül ki, hogy szemüvegre van szükség, mivel a táblát már nem látja jól messziről a lurkó. Felnőve a vezetéshez és a munkához, valamint más mindennapi tevékenységekhez is jön jól a kiváló érzékelés. A családban lévő esetleges betegségek pedig előrevetíthetik, hogy a jövőben mivel kell majd szembenézni. Continue reading

A nemi vágy növelése lényeges szempont

Érdemes tisztában lenni a test öregedésével járó folyamatokkal és ez igazából nemtől teljesen független. Például érdemes tudatosítanunk, hogy a nemi vágy növelése részét fogja képezni a mindennapjainknak egy idő után, ha az évek múltával sem akarunk lemondani a légyottokról.

Erre szerencsére már rengeteg mód adódik, hiszen a modern technológiának és a kutatásoknak megvan az eredménye. A tudomány pedig nem korlátozódik az életbevágó fontosságú készítmények fejlesztésére, szerencsére gondolnak a libidóval mindennaposan küzdő emberekre is.

Continue reading

Nem lehetetlen feladat a striák eltüntetése

striák eltüntetése

Striák eltüntetése

Több oknál fogva jelenhetnek meg striák a testünkön, például szülés után, de tinédzser korban is a gyors növekedés hatására, illetve azoknál, akik rövid idő leforgása alatt jelentős súlytöbbletet szednek fel. Bármi miatt alakul is ki, a striák eltüntetése nagy fontosságot nyer. Sokféle módszer létezik erre.

Az egyik hatékonyabb, a másik kevésbé, de talán elmondható, hogy a megfelelő készítmények alkalmazása hozza meg a kívánt eredményt. Az intenzív bőrterápiás hatóanyagok enyhíthetik ezeket a csíkokat, valamint serkentik a bőr saját hidratációját. Érdemes a vérkeringést javító, feszesítő testápolók mellett dönteni, mert ezekkel minden bizonnyal lehetővé válik majd a striák eltüntetése. Continue reading