Mi a közös a manuálterápia és a gyógytorna gyakorlatokban?

Ha valamilyen oknál fogva gyógytornára lenne szüksége, akkor mindenképpen megfelelő tapasztalattal rendelkező szakembert kérjen fel! Egy manuálterapeuta például sokéves tapasztalattal végzi el a diagnózis felállítását. Ez általában mozgásszervi felméréssel kezdődik. Az ilyen kezelések esetén így dolgozik a manuálterapeuta. Gyakorlatilag az állapot felmérés után kezdi el az egyénre szabott terápiás tervet. Vagyis ilyenkor kezdődik a kezelés módjának kiválasztása, a mozgásvizsgálat, a fájdalom mértékének meghatározása és ezek együtteséből felállítják a megfelelő anamnézist.

Fontos megjegyezni, hogy a gerinc formáját és a végtagi aszimmetriákat is vizsgálni szükséges. Nem mindegy, hogy a gyógytorna gyakorlatokat milyen egészségi állapotban kezdik el. Ugyanis eleinte a fájdalom olyan mértékű lehet, hogy a manuálterapeuta is csak nagyon lassan indíthatja el a kiválasztott kezelést. A manuálterapeuta gyakorlatilag gyógytornát alkalmaz, hiszen a saját testének mechanikus energiáját használja fel.

Hogyan zajlik a gyógykezelés?

Ha felállították a részletes diagnózist, meghatározták a pontos kezelés menetét, akkor kezdődhet a terápia. Először be kell melegíteni az izmokat, ízületeket, hogy a fájdalmat mérsékelhessék a további mozdulatoknál. A test saját mechanikus energiájának a felhasználása elsősorban masszázsfogásokkal és izom-energiát alkalmazó technikákkal érhető el. A manipulációs technikák és a dinamikus mobilizáció is ötvözhető, hiszen ezek is mind-mind részei lehetnek a terápiás tervnek.

Egy terapeuta rendkívül intenzíven vesz részt a gyógykezeléseknél, vagyis rengeteg időt és energiát igényel. Így egy manuálterapeutás kezelés is sokkal drágább, mint a hagyományos gyógytorna. Azonban a gyogytornaszom.hu weboldalon ennek a kezelésnek az ára megegyezik 1 óra gyógytorna díjával. Viszont az előbbi típusnál már 10-15 alkalom is elég lehet a látványos és érezhető javuláshoz. Bármilyen panasza is legyen valakinek, egy jó terapeuta biztosan megfelelő és hatékony kezelést fog nyújtani.

Mi az a trigger pont terápia?

Bizonyára Önnél is előfordult már, hogy érzett egy kisebb csomót valamelyik vállánál. Ezek általában izomcsomók, amiket egy masszőr is képes szétnyomkodni. Az izmokban kialakult csomók leghatékonyabb ellenszere a rendszeres mozgáson túl, az úgynevezett trigger pont terápia. A gyógytornászok ennél a technikánál a kiváltó okot célozzák meg. A trigger pontok kialakulhatnak a kötőszövetekben is, nemcsak az izmokban. Ezeket nem lehet látni és nagyon sokszor a nyomásuk esetén sem jelentkezik helyi fájdalom.

Viszont az már többször előfordul, hogy a trigger pont megnyomása után valamelyik eltérő irányba sugárzik ki a fájdalom. Három típusa lehet: kezdetleges, akut és látens. A kezdetleges csak nyomásra érzékeny, míg az akut már állandósult fájdalmat okozhat. A látens trigger pont pedig csak nyomás esetén okozhat sugárzó fájdalmat. Természetesen egy gyógytornász nemcsak azt figyeli, hogy tapintással hol érzékel csomókat, hanem azt is, hogy előfordul közben izomerő csökkenés, egyensúlyzavar, izzadás vagy szédülés.