Ezek a legjobb napelemes inverterek? Egy telepítő cég szerint igen!

napelem inverter

Napelem inverter

Egy napelem rendszer telepítését, az ehhez szükséges eszközök kiválasztását célszerű szakemberekre bíznunk, ugyanakkor érdemes tájékozódnunk is ezekről. A váltóirányító nélkülözhetetlen szerepet játszik a szisztémában, amiből több márka is képviselteti magát a napelem piacon. Az ST Solar az 5 legnépszerűbb napelem invertert hasonlította össze. Ezt az eszközt tekintve, nagyon fontos a precíz választás, ugyanis a napelem rendszer második leglényegesebb feladata az inverteré.

Ez a gépezet alakítja át váltakozó árammá a napelemek által megtermelt egyenáramot. A váltakozó áramot már tudjuk használni a háztartásban, vagy az áramszolgáltató hálózatába is visszatáplálhatjuk. Létfontosságú a váltóirányító élettartama, mert ez a rendszer legérzékenyebb eleme, ami nélkül nincs áramtermelés. A magyar piacon többféle gyártó terméke is kapható, például az osztrák Froniusé. Inverterei számos típusban megvásárolhatóak és ezek mindegyike aktív hűtéssel is bír, a magasabb teljesítmény érdekében.

Akik nem idegenkednek különösebben az elektronika világától, azok a Fronius Solar applikáción keresztül egyszerűen nyomon követhetik az energiafogyasztást is. A másik váltóirányító gyártó, amelyik prémium minőséget nyújt, a SolarEdge, az okos inverterek piacvezető márkája. Ennek komoly belső védelme van, de ez nyújtja a legmagasabb hatásfokot is. A Huawei márkát nem az inverter piacról ismerjük, azonban ilyeneket is gyárt. Az utóbbi időkben rendkívül gyorsan fejlődött, ezért a váltóirányítói több ponton is képesek ugyanazoknak az elvárásoknak eleget tenni, mint piacvezető társaik.

Régóta megbízható és jól ismert inverter gyártó a német SMA is. Kiváló szakértelemmel készíti a termékeit, amiket a tartósság, jó szervizelhetőség jellemez. A Solplanet gyártó már egy évtizede készített más márkáknak invertereket, többek között a SMA-nak, de 2007-ben saját márkanév alatt lépett piacra. Váltóirányítói költséghatékony megoldást jelentenek a napelem rendszerre vágyóknak. Könnyen telepíthetőek és nagyon csendesen működnek.