Mitől lesz energiatakarékos egy ablak?

Ablakvásárlás esetén nem csupán az egyéni ízlés játszik nagy szerepet a választásban, de a profilok anyaga is lényeges szempont, hiszen ez befolyásolhatja a lakás energetikai besorolását. Ez egyrészt a környezetvédelem miatt fontos, másrészt egy jó választással jelentős megtakarításra számíthatunk hosszútávon a fűtésszámlánál.

A VEKA piacvezető ablakprofil gyártó többször is kitér a megfelelő szigetelés fontosságára a weboldalán. Háromféle anyagból készülnek manapság a nyílászáró profilok, fából, alumíniumból és műanyagból. Ugyanakkor több szempont miatt is a műanyag változatok lettek a leginkább népszerűek.

Olyan nagyszerű tulajdonságaiknak köszönhetően választják ezeket rengetegen, mint az időtállóság, a környezeti hatás és a kiváló ár/érték arány. Például a fa profilok több pénzbe kerülnek, mint a műanyag változatok, ennek ellenére mégis kevésbé tartósak, illetve a karbantartásuk is körülményesebb.

Ezzel szemben az alumínium profilok igazán tartósak, viszont jóval drágábbak, mint az előző kettő. Emiatt aztán leginkább középületeknél alkalmazzák, háztartásokban kevésbé. De a háztulajdonosoknak sem kell aggódniuk, mert energiatakarékos ablakok beépítésével jobb energetikai besorolást is el lehet érni.

Ugyanis tudni kell, hogy a műanyag nyílászárók kiváló hőszigetelő teljesítménnyel rendelkeznek. Természetesen, a fűtőrendszer korszerűségétől is függ az energiafelhasználás, ugyanakkor fontos szerepet játszanak ebben a nyílászárók is. Nem engedik ki a meleg levegőt, így kevesebb fűtőenergia kell a kellemes belső hőmérséklethez.

Nő az ingatlan értéke

Érdemes megfontolni az ablakok cseréjét energiatakarékos műanyag profilokra, mert ezekkel még az ingatlan értékét is lehet növelni. Vannak, akik befektetés céljából építkeznek vagy vásárolnak lakást, és a bérlésnél vagy eladásnál sokkal vonzóbb lehetőségnek számít egy olyan ingatlan, ahol nemrég voltak elvégezve az energetikai felújítások, és ezért kevesebbet kell fizetni a fűtésért.

Az energetikai besorolás javításában a műanyag ablakok hőszigetelési értéke nagy szerepet játszik, bár nyilván kérdés, hogy honnan lehet előre tudni, mekkora egy nyílászáró hőszigetelő teljesítménye. A gyártók annak érdekében, hogy növeljék az ablakok hőszigetelő képességét, leginkább a többkamrás technikát alkalmazzák.

Minél több a kamrák száma, annál jobb a szigetelési érték. Érdemes tudni, hogy ma már nem számítanak korszerűnek a 3 légkamrás ablakok. Amennyiben a fő cél a kiváló hőszigetelés, akkor feltétlenül megéri a VEKA profilok közül választani. A gyártó kínálatában 5, 6 és 7 légkamrás profilok lelhetőek fel, amik tökéletesen alkalmasak a többrétegű üvegezésre, a vastagságuknak és a stabilitásuknak köszönhetően.

Így sokat lehet spórolni a minden havi fűtésszámlán, tehát a nyílászárók ára viszonylag rövid idő alatt megtérül. A VEKA ablakprofiljai rengeteg előnnyel járnak, hiszen nemcsak a hő-, de a hangszigetelési képességük is nagyon jó, és emellett rendkívül esztétikusak is. Számtalan színben lehet válogatni a gazdag felhozatalban, már rég elmúltak azok az idők, amikor a műanyag ablak csakis fehér volt.