Nem látok jól közelre – Mit tehetek?

látásjavító lencseműtét

Látásjavító lencseműtét

Általában 40-45 éves kor után a legtöbb ember azt tapasztalja, hogy kezd romlani a rövidlátása, olvasás közben összefolynak előttük az apróbb betűk. Ezt presbyopiának hívják szaknyelven és olyan fiziológiai folyamat, ami lassan, fokozatosan következik be, azonban nem kell belenyugodnunk, mert lehet tenni ellene. A drszaboantal.hu weboldalon erre is kitérnek. A látásjavító lencseműtét segíthet a problémán, tulajdonképpen életre szóló éleslátást biztosít. Többféle műlencse választható, például az egyfókuszú változatok egy adott fókusztávolságra biztosítják az éleslátást.

Ezzel inkább a távoli látást állítják be tökéletesre, így a páciensnek nem jelent többé akadályt a közlekedés, autóvezetés vagy tévénézés, azonban a közeli látáshoz olvasószemüvegre lesz szüksége. A nyújtott fókuszú monofokális és EDOF műlencsék továbbfejlesztett mélységélességgel készülnek, tehát nagyobb tartományban biztosítanak éleslátást, mint az egyfókuszú változatok.

Ugyanakkor dönthetünk a trifokális műlencse beültetése mellett is, ami lehetővé teszi az éleslátást távolra, közelre és monitortávolságra egyaránt. Kényelmes megoldást jelent, mivel a trifokális műlencsét választók körülbelül 80%-nak egyáltalán nincsen szüksége szemüvegre vagy kontaktlencsére a műtét után. Viszont arra számítani kell, hogy a páciensek 20%-nak a műlencse műtét után is szüksége lesz majd szemüvegre monitortávolsághoz, mert az agy nem minden esetben képes jól elfogadni ezt a köztes fókusztávolságot.

Ez a fajta kezelés drágább, mint az előző kettő, de mindenképpen a legjobb befektetés. Ha többé soha nem akarunk szemüveget viselni, akkor érdemes a trifokális műlencse beültetése mellett határoznunk. De nem mindegy, hogy melyik szemész végzi el a műtétet, hiszen a szemünk világáról van szó. Dr. Szabó Antal szemész szakorvos, egyetemi adjunktus nagy tapasztalattal rendelkezik, hiszen 1996 óta dolgozik szemészeti esetekkel. Nagyon sokféle szembetegséggel fordulhatunk a szakemberhez, többek között műlencse műtét elvégzése érdekében is.