Online pénztárgép vagy ePénztárgép – Miben különböznek?

ePénztárgép

ePénztárgép

Az online pénztárgépek és az ePénztárgépek közötti választás nagyban függ a vállalkozás méretétől, igényeitől és a pénzügyi lehetőségeitől. A modern fizetési technológiák rohamos fejlődése jelentős változásokat hozott a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek működésében. Különösen az online pénztárgépek és az ePénztárgépek terjedése képezte a digitális átállás alapját. Bár mindkét technológia a fizetési folyamatok egyszerűsítésére és hatékonyságának növelésére szolgál, számos különbség van közöttük. Lássuk, miben különböznek ezek a rendszerek!

Alapfogalmak és a rendszerek működése

Online pénztárgépek

Az online pénztárgép olyan eszköz, ami valós időben kommunikál az adóhatóságokkal és minden tranzakciót automatikusan továbbít az illetékes szerverek irányába. Ezek az eszközök rendszerint hardver alapúak, amik ugyanakkor integrált szoftverrel rendelkeznek és direkt módon csatlakoznak az internetre.

Az ePénztárgép működése

Az ePénztárgép az online testvérével szemben egy szoftveralapú megoldás, amit különböző mobileszközökön vagy tableteken lehet futtatni, jellemzően Android 9 vagy annál nagyobb verzió alkalmas erre. Az ePénztárgép alkalmazások gyakran felhasználóbarátabb interfészt kínálnak és szélesebb körű funkcionalitást biztosítanak anélkül, hogy fizikai pénztárgépre lenne szükség. Sajnos, azonban önmagukban nem mindig elegek, ezért szükség van hozzájuk egy adóügyi nyomtatóra, amivel viszont már teljes értékű rendszerként üzemelnek. Például az ePénztárgép a CMO egyéb elektronikus fizetési megoldásaival is kiegészíthető.

A funkcionalitás és rugalmasság szempontok

Az online pénztárgépek általában korlátozottak a funkciók tekintetében, mivel elsődleges céljuk az adatszolgáltatás és a tranzakciók rögzítése. Ezzel szemben, az ePénztárgép alkalmazások gyakran többfunkciósak, lehetőséget biztosítva például a készletgazdálkodásra, ügyfélkezelésre és más integrált üzleti folyamatok ellátásra. Attól függően, hogy milyen eszközre történik a telepítésük, lehetnek mobil vagy fix kivitelek. A szoftverrel a már meglévő eszközök is tovább okosíthatóak.

Előtérben a bővíthetőség és integráció

Míg az online pénztárgépek gyakran zárt rendszerek, addig az ePénztárgép alkalmazásokat tervezték úgy, hogy integrálhatóak legyenek más üzleti alkalmazásokkal és elektronikus fizetési rendszerekkel. Ilyenek lehetnek például a bankkártya terminálok vagy online számlázó rendszerek, amik jelentősen bővíti az alkalmazás felhasználási körét.

Nem mellékes a költséghatékonyság sem!

Az online pénztárgépek beszerzése és üzemeltetése általában magasabb költségekkel jár, mivel ezek az eszközök drágábbak és gyakran fizikai karbantartást igényelnek. Természetesen, a vásárlás mellett lehet olyan opciókkal lehet élni, mint a bérlés vagy kedvezményes beszerzés, de akkor is lényegesen többe kerülnek.

Ezzel szemben, az ePénztárgép applikációk alacsonyabb költségűek lehetnek, különösen, ha a vállalkozás már rendelkezik a szükséges okoseszközökkel. A szoftver letölthető teljesen ingyen a Google Play áruházából és használati költségei sincsenek.

Látható tehát, hogy mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, így a döntés előtt érdemes alaposan mérlegelned a vállalkozásod specifikus szükségleteit, majd pedig ennek ismeretében döntened!