Felnőtteknek is segíthet az orthokeratológiai lencse?

orthokeratológiai lencse

Orthokeratológiai lencse

A rövidlátás nagyon megkeseríti az életet, az érintettek szemüveget viselnek, ami kimondottan kellemetlen lehet bizonyos tevékenységek esetén. Marad tehát a szemműtét lehetősége vagy az éjszakai kontaktlencse használata. A Budai Szemészeti Központ szerint felnőtteknek is sokat segíthet az orthokeratológiai lencse viselése éjszaka. 8 éves kortól bárkinek ajánlott ez a látásjavító kezelés, tehát gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt segít, -0,75 és -6,00 dioptria között. Azoknak is jó megoldást jelent az orthokeratológiai lencse, akik valamilyen oknál fogva nem alkalmasak lézeres szemműtétre.

Azonban extrém kicsi vagy túl nagy pupillaméret esetén, bizonyos szaruhártya-betegségek előfordulásánál nem ajánlott az éjszakai kontaktlencse alkalmazása. Akkor sem jelent megoldást, ha a szemen korábban már végeztek lézeres látásjavítást, illetve ha extrém száraz a szem, esetleg hibás a szemhéjállás. Amennyiben a páciens fél a szem érintésétől, akkor sem javasolt az orthokeratológiai lencse használata.

Pedig ezzel nagyszerűen korrigálható a rövidlátás, a lencséket este fel kell helyezni, reggel pedig levenni. Bár átmeneti az éjszakai kontaktlencse által kialakított hatás, mégis nagyon jó megoldást jelent, hiszen a hordást követő napon kiváló látást biztosít. Ha eldöntöttük, hogy igénybe vesszük ezt a látásjavító módszert, akkor érdemes felkeresni a Budai Szemészeti Központot, mert szükség van néhány vizsgálatra. Az első az alkalmassági vizsgálat, ami körülbelül másfél órát vesz igénybe.

Szükség van továbbá műszeres mérésekre a Paragon CRT orthokeratológiai lencse rendeléshez, aztán a segédeszköz használatának elsajátítására. Kontrollra első nap, 3 hét és 6 hónap után szükséges jelentkezni az intézménybe. Az új éjszakai kontaktlencse megrendeléséhez nélkülözhetetlen az éves vizsgálat. A lencse használatának második évétől félévente kell vizsgálatra jelentkeznie a páciensnek. Az orthokeratológiai lencsével kapcsolatos költségeket megtalálhatjuk a budaiszemeszet.hu weboldal árlista menüpontjában.